Lägre kaloriintag ökar livslängden – CALERIE-studien

Lägre kaloriintag ökar livslängden – CALERIE-studien

CALERIE-studien undersökte om en längre begränsning av kaloriintaget kan förlänga livslängden. Namnet står för Comprehensive Assessment of Long-term Effects of Reducing Intake of Energy (omfattande utvärdering av långsiktiga effekter av minskat energiintag), och den andra och huvudsakliga fasen inleddes 2007 och pågick fram till 2010.

Fortsätt läsa och upptäck vad CALORIE-studien kom fram till om att förlänga våra liv genom lägre kaloriintag.

Varför genomfördes CALERIE-studien?

Flera studier som gjorts på djurmodeller har visat att kalorirestriktion förlänger livslängden och förebygger utvecklingen av åldersrelaterade kroniska sjukdomar. Detta har visats hos djur som möss och råttor, insekter och till och med rhesusapor (1). Resultaten av dessa studier har lett till liknande studier på människor.

CALERIE-studien hade en kortare fas I med färre deltagare 2006 (2). Fas I genomfördes med 48 deltagare under sex månader, och resultaten visade att den behandlade gruppen (som åt 25 % färre kalorier) hade lägre:

  • insulinresistens,
  • lägre nivå av LDL-kolesterol,
  • kroppstemperatur,
  • insulinnivåer i blodet,
  • oxidativ skada på DNA.

Dessa slutsatser ansågs vara exceptionellt positiva och ledde till att studien utvidgades och fas II genomfördes.

Hur utformades studien?

Den andra av de två faserna i CALORIE-studien var större och längre. Den genomfördes från den 8 maj 2007 till den 26 februari 2010. Totalt deltog 238 personer, som måste vara unga och inte överviktiga. För att vara berättigad att delta i studien måste man:

  • ha ett BMI på 22–27,9,
  • vara icke-rökare,
  • inte ha diabetes,
  • vara högst 47 år (för kvinnor) eller 50 år (för män),
  • vara allmänt frisk.

Studien randomiserades i två grupper, de som följde en diet med 25 % kalorirestriktion och de som åt en standarddiet.

Det viktiga med den kaloribegränsade kosten var att den inte var bristfällig på några näringsämnen, utan endast på kalorier (3).

Regelbundna kontroller planerades in varje månad under studien, och följande aspekter övervakades:

  • blodtryck,
  • hjärtfrekvens,
  • kroppstemperatur,
  • midjemått,
  • kroppssammansättning och benmineraldensitet,
  • vilometabolism,
  • oral glukostoleranstest,
  • muskelstyrketest,
  • immunfunktionstest.

Du kan läsa mer om studiens utformning och andra detaljer här. 

Vilka var resultaten?

Precis som fas I av denna studie visade den större fas II liknande positiva resultat. Hos unga, friska deltagare minskade kaloriunderskottet avsevärt risken för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar.

Mer specifikt minskade alla vanliga riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar, såsom:

  • LDL-kolesterol
  • förhållandet mellan totalt kolesterol och HDL-kolesterol,
  • systoliskt och diastoliskt blodtryck,
  • C-reaktivt protein,
  • insulinkänslighet.

Även faktorn DNA-åldrande, metylering, förbättrades avsevärt. Under de två år som studien pågick gick deltagarna som följde en kaloribegränsad diet också ner i vikt med i genomsnitt 7,5 kilo, efter att ha hållit en genomsnittlig begränsning på 11,9 % färre intagna kalorier.

Ska jag äta mindre för att leva längre?

Kort sagt gav kalorirestriktionsdieten några intressanta och positiva resultat under två år, men den passar kanske inte alla.

Det är viktigt att kontrollera och beräkna exakt hur många kalorier du behöver per dag, eftersom du kanske redan har ett kaloriunderskott. Att äta ännu mindre än så kan vara farligt, och du riskerar att inte få i dig tillräckligt med näringsämnen. Därför bör en sådan diet utformas av en professionell nutritionist eller efter samråd med din vårdgivare.

I allmänhet verkar det ha en mycket positiv effekt på våra kroppar att äta färre kalorier. Det kan hjälpa oss att få bättre hjärthälsa och livskvalitet när vi blir äldre.

Litteratur:

  1. Eat less, live more. (2006) The Economist.
  2. Waziry R, Ryan CP, Corcoran DL, Huffman KM, Kobor MS, Kothari M, Graf GH, Kraus VB, Kraus WE, Lin DTS, Pieper CF, Ramaker ME, Bhapkar M, Das SK, Ferrucci L, Hastings WJ, Kebbe M, Parker DC, Racette SB, Shalev I, Schilling B, Belsky DW. Effect of long-term caloric restriction on DNA methylation measures of biological aging in healthy adults from the CALERIE trial. Nat Aging. 2023 Mar;3(3):248-257. doi: 10.1038/s43587-022-00357-y.
  3. Mattison JA, Roth GS, Beasley TM, Tilmont EM, Handy AM, Herbert RL, Longo DL, Allison DB, Young JE, Bryant M, Barnard D, Ward WF, Qi W, Ingram DK, de Cabo R. Impact of caloric restriction on health and survival in rhesus monkeys from the NIA study. Nature. 2012 Sep 13;489(7415):318-21. doi: 10.1038/nature11432.
Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Featured collection

1 of 3